Любовная Магия

Ель

Ель

Ель (Ugaritic:𐎛𐎍 ʾīlu;Phoenician:𐤀𐤋 ʾīl;  Hebrew:אֵל ʾēl;Syriac:ܐܺܝܠ ʾīyl;Arabic:إيل ʾīl or إله ʾilāh ;Akkadian:𒀭,: ilu )  Семітське слово, що означає «бог» або «божество», або посилання (як власне ім’я) на будь-яке одне з багатьох головних стародавніх божеств Близького Сходу. Більш рідкісна форма, ‘ ila , представляє форму присудка в староаккадській та аморійській мовах. Слово походить від прото- Семітське *ʔil- , що означає «бог»

Конкретні божества, відомі як « Ель » або « Іл », включають верховного бога стародавньої ханаанської релігії та верховного бога східносемітських носіїв раннього династичного періоду в Месопотамії . Серед хетів Ель був відомий як Елькунірса .

У деяких ханаанських і угаритських джерелах Ель відігравав роль батька богів і творцем людства та всіх створінь. Він також став батьком багатьох богів, найважливішими з яких є Хадад. Він також батько близнюків Шахара і Шаліма.

Ель знову і знову називають Tôru ʼĒl («Бик ʼĒl» або «бог-бик»). Він є bātnyu binwāti («Творець створінь»),  abū banī ‘ili («батько богів») і ‘abū ‘adami («батько людини»). Він є qāniyunu ‘ôlam («вічний Творець»), епітет ‘ ôlam з’являється в єврейській формі в єврейському імені Бога  ēl ‘ôlam «Вічний Бог» у Буття 21.33. Він ḥātikuka («ваш патріарх»). ʼĒl — стародавній сивобородий, сповнений мудрості, malku («Цар»), («ʼĒl воїн»). Як «батька людства» ( ab adm ) Ель закликають виліковувати хвороби та дарувати благословення дітям у угаритських епосах. Його називають latipanu ´ilu dupa´idu, «Співчутливий Бог милосердя».

Ханаанский пантеон був задуманий як божественний клан, який очолював верховний бог Ель. В Угариті боги називалися ільхм ( елохим ), або діти Ель (паралель з біблійними «синами Бога»). Головним богом, прародителем всесвіту, був Ель, також відомий як Еліон (біблейський Ель Еліон ), який був батьком богів.

У ханаанській міфології Ел будує святилище в пустелі зі своїми дітьми та двома дружинами, що призводить до припущень  що в якийсь момент Ель був богом пустелі. В угаритському циклі Ваала Ель зображається як мешканець гори Лель ( Лель , можливо, означає «Ніч») біля джерел двох річок у джерелі двох глибин. Згідно з деякими тлумаченнями тексту, він живе в наметі, що може пояснити, чому в нього не було храму в Угаріті.

В Анатолії був виявлений західно-семітський текст, написаний на хуритсько-хеттській мові. У цьому тексті фігура Ель представлена ​​під ім’ям Елькунірса, яку слід згадувати як ‘il qny ‘arsfi, «Ель, творець землі», титул, який зберігся в Бутті 14:19 і KAI 26 A III:18.

У Біблії Ель був божеством, якому поклонялися єврейські патріархи, наприклад, як Ель Шаддай (Бог Всемогутній) або Ель Еліон (Бог Всевишній), Ель Олам (Бог вічний).